3. A válaszok lejegyzése: Vedd fel telefonnal, vagy bármilyen hangrögzítésre alkalmas készülékkel. Akár videót is készíthetsz, amin utólag megfigyelhetsz tudatalatti jeleket. Lehet valakinél az fog beválni, hogy az arca vagy testrésze jelezi a választ. Jelöld meg a papírokat, miután végzett és visszaadta, így nem keveredik utólag össze. Lehetséges, hogy abból, amit mond, te felismered melyik kérdésre válaszol, de amíg nem megy végig mindegyiken ne mondj semmit, és ne is jelezz neki.

Mivel akivel csinálod, nem ismeri a kérdést, így logikáját, racionális gondolkodását se tudja használni. Ha kell, zárd ki értelmező folyamatait, hogy csak az intuícióra támaszkodjon. A legegyszerűbben úgy tudod a háttérbe rakni ezeket a folyamatokat, hogy megkéred, játssza el, mintha ismerné a kérdést, ami a lapon van.

Ha semmit se érez vagy mond, nyugtasd meg, hogy ez is a válasz része. Ilyenkor kérdésekkel segíthetsz neki. Hagyj neki időt azért, csak akkor kérdezz, ha végképp elakadt. Vagy ha olyan dolgokat hallasz, amit nem értesz, kérd meg, hogy dolgozza ki jobban a válaszait. Mondjon el mindent, ami eszébe jut róluk.

– Igent vagy nemet érzel? És miért ezt gondold, érezd? (1)
– Milyen név jut eszedbe? Milyen kezdőbetű? Mondd el mi történik? (2)
– Milyen hely jut eszedbe? Mondd el részletesen. (3)
– Milyen emlék jut eszedbe? Mondd el és lépj vele szorosabb kapcsolatba. (4)
– Milyen érzések jutnak eszedbe? Mondd el érzéseidet. (5)

Nézzünk egy példát ezekre a kérdésekre a folyamat közben.:

Kiválasztottam egy időpontra egy labdarúgó mérkőzést, amit nem néztem meg. Azaz én se tudom milyen mérkőzés lesz, csak az időpontot. Kitaláltam 3 kérdést. 1,x,2 lesz az eredménye? 2,5 fölé vagy alá? Első félidőben lesz legalább 1 gól? A félidő gólra tippelt, de ezt még nem tudtuk akkor.
1. kérdésre a válasza – Igen, nagyon erősen ez jött, mindenhol érzem.
2.-ra – Nem ugrik be semmi. N kezdőbetű.
3.-ra – Egy nagyváros. Felhőkarcolók, sok autó és rengeteg ember az utcán.
4.-re – Nincs emlékem.
5.-re – (nem jutott emlék az eszébe és csalódott képet vágott) Az érzés lemondó. Itt már a 4. kérdésből jött ez, és nem a meccs megérzéséből. Az aktuális érzés beszippantotta. Az első félidei eredmény 1-0 lett és egy nagyvárosban játszották a meccset, ahol vannak felhőkarcolók is.

error: Content is protected !!